Photo Rating Website
Strona początkowa krzyżak E36 kratki VEMA KRUS Łódź KRS fi
Krem Marshmallow

aaaahaha . XDaaaa

Temat: Torty nie tylko dla dzieci

Masę do dekoracji robie sie z pianek marshmallow. Trzeba je rozpuscic w kąpieli wodnej i kapką wody i wyrabiać dodając cukier puder aż masa bedzie konsystencji plasteliny, nie lepiąca sie do rąk. tego cukru dużo trzeba na ok 450g pianek jakiś 1 kg cukru i łyżka wody.
Mase sie potem wałkuje i po prostu obkłada nią tort i wycina z niej ozdoby.
Przepis pochodzi z forum gazety (autor komwaliowa)

Mamami, powtórzę pytanie
Ile pianek mam kupić na przeciętny tort?
I jeszcze, czy mogę ozdobić dzień przed imprezą i przechować w lodówce? Czy nie naciągnie wilgoci?
Jak grubą warstwę kładziesz (żeby nie za sztywno i żeby się nie rozrywało)?
Bezpośrednio na ciasto, czy lepiej kłaść na krem?

O rany, tak bardzo chcę żeby mi się udało
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21525



Temat: o lukrach marcepanowych, marshmallow i takich tam
Mam 100 pytań

1. Który lukier - marcepanowy, marshmallow - nie jest twardy ? tzn., który z nich jest mniej twardy? bardziej elastyczny ?
2. Czy oba lukry można nałożyć na tort dzień wczesniej i oba torty można trzymać w lodówce już takie gotowe ?
3. Czy trzymając taki gotowy tort w lodówce nie będę czuć w nim zapachów z lodówki ? zakmnąć go w jakimś pojemniku?
4. Czy pod oba lukry nałożyć trzeba dżem ? i co lepiej pod dać - dżem, masę śmietanową, krem ?
5. Czy lepiej zrobic tort biszkoptowy czy inny ?
6. Jaka masa do przełozenia tortu jest dobra - dodam, ze śmietanowy sknocę
7. Czy Wasze torty są z dodatkami owoców, bakalii w masie ?
8. Barwniki do lukrów dodawac jak już wyrobię masę i znów zagnieść, czy jednak od razu dac barwnik i wyrabiać wszystko razem ? (nie wiem czy zrozumiałyście ?)
9. Ile paczek pianek potrzebuje do zrobienia toru średniej wielkości - tortownica ok 27 cm ? a ile masy marcepanowej - doam, ze zanych figurek nie bedzie - tylko płaszczyk na wierzchu tortu.
10. Biszkopt czy inne ciasto upiec w tym samym dniu co finalne wykończenie tortu, czy wcześniej i ile wcześniej?


Podsuńcie co może mi wyjść - jako debiut - będzie to mój pierwszy życiowy tort ...
Generalnie piekę ciasta raz na 2 lata i zawsze jest to jabłecznik na kruchym spodzie....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=54927


Temat: Tort w kształcie... egh...
to ja tak na szybko: doradziłabym Ci to samo, co Ulcik. Marshmallows pewnie dostaniesz biało-różowe. Poprzecinaj je sobie na dwie części i zrób dwie masy, wtedy odpadną Ci barwniki (masz? jakby co to ja mam, ale nie sądzę, aby chciało Ci się podjeżdżać przez pół miasta).
Wieczorem podam Ci przepis na dość tłusty krem, ktory dobrze utrzymuje na sobie masę z marszmalołsów
Kup masło roślinne, jaja i cukier. I przemyśl, czy ma być kawowy, czekoladowy czy np. malinowy (świeże maliny).
Kup też na wszelki wypadek koncentrat buraczany- to jeśli nie masz czerwonego barwnika. Dysponując dwoma kolorami masy + koncentratem będziesz już w domu
Dwa biszkopty spokojnie wystarczą.
Potem trzeba będzie tylko zrobić szablon wg wzoru wylinkowanego przez Ulcik, wyciąć wzór z biszkoptów, resztę ciasta pociąć na małe kostki, wymieszać z kremem i... rzeźbić.
Całość obłożyć masą, jest b. plastyczna, więc da się z niej zrobić wszystko, byleby szybko, bo szybko tężeje. To na wypadek, gdybyś chciała masę zrobić wcześniej- tak się nie da, przygotowuje się ją tuż przed dekorowaniem, bo najbardziej plastyczna jest kiedy jest ciepła.

a.

ps. dopisując się do Bosa_Novy: jakbyś miała wątpliwości w zakresie gustu panny młodej to bez obaw, kup wszystko co powiedziałam i upiecz te biszkopty. W razie czego zmodyfikujemy wygląd
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=49151


Temat: potrzebuję inspiracji pt. tort z krową
Ktoras z dziewczyn na pazdzierniku 2006 wyczarowala fajny tort Ponoc to mase mozna zrobic z tych pianek JOJO. rozpuszcza sie ja i dodaje barwnikow, ktore mozna kupic na allegro
Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:

- 400 g pianki marshmallow
- 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na tort o średnicy 21 cm i ozdobienie jego (jak na zdjęciu) wystarczyła mi masa z 3/4 przepisu


tu macie fotke jaki tort zrobila
http://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...018&st=1140
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=51306


Temat: LISTOPADZIAKI cz. 4
werjula ja robiłam z tego przepisu, podanego przez jedna z forumek:

- 400 g pianki marshmallow
- 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na tort o średnicy 21 cm i ozdobienie jego wystarczyła mi masa z 3/4 przepisu.

Z tym, że ja nie lepiłam, a wałkowałam i wycinałam postacie. Ale do lepienia tez się idealnie nadaje i jest w miarę zjadliwy, choć delikatnie gumowy. Moje tak wyszło:


michalenka dobrze, ze konsultowałaś z lekarzem, bo widzę, ze tu coraz gorzej Życzę szybkiej poprawy!

ilona dla Gabi też całus i życzenia szybkiego powrotu do zdrowia!


Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56814


Temat: Pyszny tort orzechowy
Tym bardziej podziwiam. Beatko, a ta masa na powierzchni tortu to też z marshmallow's? Ja swoj posmarowałam kremem i obsypałam wiórkami orzechowymi.
Tort pojechał wczoraj do jubilata i tam został zjedzony. Całość naprawde warta grzechu. Zdjęcia wnętrza ciasta nie mam, bo zapomniałam wziąć aparat, a na miejscu nie mieli.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=269


Temat: Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki
macie racje jezeli chodzi o mase cukrowa ze woda, bialko, klej
a masa z marshmallow to na krem maslany przyklejalam, zawsze zostawiam sobie ciut z tego co smaruje tort pod mase
a torty z masy cukrowej sa bardzo wdzieczne niestety w rodzinie nikt tej masy nie lubi lacznie ze mna i wiec nie pokrywam nia tortow
ale ozdoby czasem zrobie tak dla rozrywki
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=31184


Temat: Tort w kształcie... egh...

to ja tak na szybko: doradziłabym Ci to samo, co Ulcik. Marshmallows pewnie dostaniesz biało-różowe. Poprzecinaj je sobie na dwie części i zrób dwie masy, wtedy odpadną Ci barwniki (masz? jakby co to ja mam, ale nie sądzę, aby chciało Ci się podjeżdżać przez pół miasta).
Wieczorem podam Ci przepis na dość tłusty krem, ktory dobrze utrzymuje na sobie masę z marszmalołsów
Kup masło roślinne, jaja i cukier. I przemyśl, czy ma być kawowy, czekoladowy czy np. malinowy (świeże maliny).
Kup też na wszelki wypadek koncentrat buraczany- to jeśli nie masz czerwonego barwnika. Dysponując dwoma kolorami masy + koncentratem będziesz już w domu
Dwa biszkopty spokojnie wystarczą.
Potem trzeba będzie tylko zrobić szablon wg wzoru wylinkowanego przez Ulcik, wyciąć wzór z biszkoptów, resztę ciasta pociąć na małe kostki, wymieszać z kremem i... rzeźbić.
Całość obłożyć masą, jest b. plastyczna, więc da się z niej zrobić wszystko, byleby szybko, bo szybko tężeje. To na wypadek, gdybyś chciała masę zrobić wcześniej- tak się nie da, przygotowuje się ją tuż przed dekorowaniem, bo najbardziej plastyczna jest kiedy jest ciepła.

a.

ps. dopisując się do Bosa_Novy: jakbyś miała wątpliwości w zakresie gustu panny młodej to bez obaw, kup wszystko co powiedziałam i upiecz te biszkopty. W razie czego zmodyfikujemy wygląd



Rosa, drukuję sobie Twojego posta i RUUUUSZAM na zakupy!!! Wieczorem będę Cię molestować. Błagam, nie opuszczaj mnie!!!

Wymyśliłam, że upiekę te biszkopty (mam taką SUPERANCKĄ foremkę bezkanciastą) i wytnę kształt. Mogę go po prostu nożem wydziargać?? Potem zrobię dziurę w środku (mam taki metalowy drut o średnicy 1,5 cm do napychania schabu śliwkami) i wew tą dziurkę pyrgnę krem (bita śmietana + usztywniacz). To wszystko obsmaruję tłustym kremem (tak?) A potem zaprawię gumowym lakierem?

Skórka będzie lekkim mulatem, dodam w tym celu trochę kawy rozpuszczalnej do białych gumek. Żołądź będzie z gumek różowych. Kokardka jest czerwona i tu pytanie - JAK WYKONAĆ CZERWIEŃ???

Ufff....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=49151


Temat: PAźDZIERNIK 2006 - cz. 7
Jeżeli chodzi o spanie w nocy to ... Maja przesypia całe nocki tak mniejwięcej od 21 do 7 nie budzi się w nocy ani na jedzenie ani nawet na picie...chociaż ostatnio chodzi spać później ... około 22...
Tylko się budziła jak była chora i nie mogła oddychać przez nosek a chciała pociumkać sobie smoczka ...
Jeżeli chodzi o urodziny to policzyłam i ... około 20 osób wypadałoby zaprosić na torta... kurczę gdzie ja ich posadze...szok. Chciałam zrobić torta udekorowanego masą z pianek wygląda pięknie
same zobaczcie...



to przepis jakby ktoś chciał ...

Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:
- 400 g pianki marshmallow
- 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na tort o średnicy 21 cm i ozdobienie jego (jak na zdjęciu) wystarczyła mi masa z 3/4 przepisu


Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=48018


Temat: GRUDNIOWE CUDA CZ.9
(nie)dzielna no jak nic siostry bliźniaczki po innych rodzicach

flo przepis :

Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:
- 400 g pianki marshmallow
- 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na tort o średnicy 21 cm i ozdobienie jego (jak na zdjęciu) wystarczyła mi masa z 3/4 przepisu

albo masa cukrowa :
Przepis jest na dużą porcję. Chcąć zrobic dekorację do tortu - np bukiet róż - wystarczy połowa porcji.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.

Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=48491



haha . XD

Designed By Royalty-Free.Org